Tuesday, June 04, 2013

SURAT KPD TUN DAIM TT PRU13Berikut saya siarkan surat saya kepada Tun Daim Dzainudin berhubung dengan komen beliau tt PRU13 dalam akhbar. -- K.A. 

2 Jun, 2013.

YBb Tun Daim Zainuddin,

Ting. 9, Wisme YPR
,
1 Lrg. Kapar, off Jalan Syed Putra,

58000 Kuala Lumpur.


            Saya telah membaca komen Sdr dalam akhbrar The Star tentang keputusan pilihanraya umum ke-13. Saya setuju.
            Saya nampak kepimpinan Melayu sekarang lemah. Anehnya, Najib,  yang bapanya Tun Razak meninggalkan warisan yang terbaik dalam kepimpinan Melayu, menunjukkan kepimpinan yang lemah. Banyak bercakap daripada bertindak dengan tegas.
            Saya nampak bahaya terbesar cauvinisme kaum Cina. Lihat kenyataan Dong Zong. Lihat Red Been Army DAP. Lihat kemenangan besar DAP dalam PRU13. Sekarang soalan sama ada kekusaan Melayu (Malaysia dari segi sejarah berasal dari Kesultanan Melayu Melaka) akan kekal dibuka balik.  Kaum Cina dengan dasar kecinaannya mungkin akan menguasai Malaysia dan akan menukar Perlembagaan Malaysia. Raja-raja Melayu, agama Islam dan bahasa Melayu akan hilang kedududkan masing-masing dalam masa satu atau dua pilihanraya  lagi.
            Sebelum realiti itu menjadi, mungkin orang Melayu akan mengamuk. Tetapi amukan orang Melayu tidak akan menyelesaikan masaalah. Kepimpinan Melayu mesti kuat dan tegas untuk berlaku adil kepada semua kaum di Malaysia. Inilah misi besar golongan pemimpin dan cerdik-pandai Melayu – memperkuat kepimpinan Melayu dalam masa lima, sepuluh tahun akan datang. Sdr harap Sdr akan memainkan peranan Sdr untuk tujuan itu.
            Saya akan salin surat ini kepada Tun Dr. Mahathir.
            Dengan salam takzim.
            Yang ikhlas,
           

           (Kassim Ahmad)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1504 Jalan Kulim Height 3, Kulim Golf & Country Resort, 09000 Kulim, Kedah, Malaysia.

TEL. 604-4031871. FAKS. 604-4080035 TB 012-4291152

           

2 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.