Sunday, September 20, 2015

KALAU SAYA PERDANA MENTERI ...KALAU SAYA PERDANA MENTERI  MALAYSIA…

Oleh: Kassim Ahmad
18 September, 2015

            Sejarah peribadi saya membuktikan saya seorang yang memburu kesempurnaan (Ing. perfectionist). Saya boleh buat sesuatu, kalau saya mahu. Ini telah saya buktikan semasa saya menerajui Koperasi Pelaut Pulau Pinang selama empat tahun berturut-turut. Apalagi sekarang saya berpegang teguh kepada ajaran Nabi Muhammad, iaitu Quran, yang di tafsirkan melalui kaedah saintifik. Juga saya berani membantah pihak berkuasa, kalau saya yakin saya benar.
             Ingat kembali sajak saya “Dialog” yang saya tulis dalam tahun 1960. Bait akhir daripada empat bait berbunyi: “/ada besok maka pasti ada suria/aku akan pergi/dengan seribut Jebat si anak tani/kian lama kita mati dalam setia/kali ini kita hidup dalam durhaka!/ Saya seorang pemberontak tulen!
Dalam tahun-tahun 2002, 2005 dan  2008, saya telah diwawancarai akhbar-akhbar New Straits Times, The Sun dan The Star. Wawancara-wawancara itu masing-masing bertajuk “For the love of God” (“Kerana kecintaan kepada Tuhan”), “Modern day Hang Jebat” (“Hang Jebat Zaman Moden”), dan “For the love of the common people” (“Kerana sayang kepada rakyat jelata”).
             Jadi, saya ada rekod berpegang teguh kepada ajaran Quran, rekod keberanian, dan rekod perjuangan di pihak rakyat tertindas. Oleh sebab itu saya memberitahu kepada kawan-kawan saya yang rapat, kalau saya lebih muda (sekarang saya masuk umur 83), saya akan bertanding jawatan presiden UMNO, dan insya Allah saya akan menang. Saya memberitahu mereka saya memerlukan 10 tahun untuk membersihkan kandang kuda UMNO dan menyelesaikan semua masaalah (rasuah, kemiskinan, dan lain-lain)!
             Tuhan melindungi saya dari takbur. Apa yang saya cakap, akan saya buat.
Benarkah saya menjelaskan dengan lebih terperinci apa yang akan saya buat.
Saya akan ikut contoh Piagam Madinah yang digubal oleh Nabi Muhammad, kerana ini sebuah perlembagaan bertulis yang pertama di dunia moden, mendahului Magna Carter Inggeris. [1]
              Sistem pentadbiran ikut sistem federal. Rakyat bebas menganut agama masing-masing. Agama dan kebudayaan ditadbirkan secara autonomi oleh penganut agama dan budaya itu. Satu sistem persekolahan saja. Bahasa Melayu bahasa kebangsaan, tetapi bahasa-bahasa lain boleh diajar di sekolah. 
Hal-hal laimn pula. Pertama, saya akan mengahapuskan pembaziran dan rasuah dan meningkatkan prodaktiviti dengan memotong satu pertiga daripada bilangan menteri dan bilangan perkdimatan awam, dan meninkatkan gaji menteri dan pegawai perkhidmata awam. Gaji perdana menteri dinaikkan kepada RM 100,000 dan menteri-menteri peringkat bawah kepada RM 40,000.  Gaji ketua setiausaha negara dinaikkan kepada RM 40,000. Gaji pegawai rendah dinaikkan ke RM 10,000.
Tujuan tindakan ini untuk menjimatkan perbelanjaan dan juga menghapuskan rasuah sama sekali. Barangsiapa terlibat dengan rasuah selepas ini akan menerima hukuman berat.
             Semua ahli parti, penjawat awam dan menteri akan diwajibkan menyertai kursus kepimpinan dan pentabiran supaya mereka berkhidmat kepada rakyat sepenuhnya dan meletakan diri mereka di bawah kawalan rakyat sepenuhnya.  
Tanah-terbiar akan diusahakan. Prodaktiviti akan ditingkatkan. Pembaziran akan dihapuskan. Rasuah akan akan dihapuskan.
            Kesesakan jalanraya sekarang disebabkan oleh kereta persendirian terlalu banyak dan pengakutan awam tidak cukup. Saya akan mengambil keluar dari jalan raya separuh atau sekuarang-kurangnya sepertiga dari kereta persendirian. Sistem pengangkutan awam akan diperbaiki dan dipertingkat. Kertapi laju dari utara ke selatan dan barat ke timur  akan diwujudkan. Satu sistem bas yang baik dalam bandar akan diwujudkan.
            Saya akan menggunakan sistem percukaian zakat. Semua rakyat akan dikenakan cukai pada kadar yang sesuai dengan keadaan semasa. Cukai ini akan dibahagikan kepada lapan penerima yang disebut dalam Quran. Anak yatim dan orang miskin, tanpa mengira kaum dan agama akan menerima sebagian dari cukai ini, termasuk para sarjana yang tidak ada masa untuk mendapat cukup untuk menyara keluarganya. Perbelanjaan di jalan Allah termasuk pembinaan sekolah dari sekolah rendah hingga hingga ke universiti, hospital dan klinik, dan jalanraya. Hospital awam dan universiti awam percuma. Tidak ada tol di mana-mana jalanraya.
Saya akan wujud suatu anugerah untuk karya-karya terbaik dalam semua bidang, yang akan saya namakan Augerak Za’aba tiap tahun . Nilainya RM 1 juta. Hadiah ini untuk menggalakan dan memberi habuan kepada pencipta karya-karya yang terbesar dalam semua bidang.    
             Singapura telah menunjukan kepada kita satu sistem pentadbiran yang amat baik. Kalau Singapura boleh buat, mengapa kita tidak boleh? 
             Kalau saya jadi perdana menteri, inilah yang akan saya lakukan. Dulu saya sudah buat; saya akan buat lagi, insya Allah, demi bangsa dan anak-cucu kita dari semua kaum dan agama.

-----------------------------------------
KASSIM AHMAD seorang penulis bebas Malaysia. Laman web beliau www.kassimahmad.blogspot.com.my

[1] Lihat Kassim Ahmad, A Short Note on the Madinah Charter dalam blog saya. Perhatikan apa yang dikatakan hokum hudud tidak disebut dalam Piagam ini.

2 comments:

hasri.blog said...

1. Hukuman berat bagi pemakan rasuah seharusnya tidak dilantik selama-lamanya dalam bahagian kerajaan.
2. Sistem persekolaha yang menggunakan satu sistem persekolahan saja. Bukankah sistem itu digunakan sekarang?
3. Pengwujudan sistem cukai zakat. Adakah ini bermakna sistem cukai lain dimansuhkan? Bagaimana pula denagn non muslim?

panglimo potaseh said...

Saya beranggapan prilaku rasuah ini tidak ada kaitannya dengan gaji yg kecil .. malah terhidang depan mata kita betapa yg bergaji besar dan yang dah kaya pun masih ramcak dan galak berrasuah.